równanie rekurencyjne
mat123: Rozwiąż równanie rekurencyjne niejednorodne postaci:
an − 6an − 1 + 9an − 2 = 2 * 3n
dla n >= 2, a0 = 0, a1 = 2
Pierwiastkiem równania jednorodnego jest q = 3. Natomiast nie wiem co dalej z tym zrobić i jak
to zapisać.
Bardzo proszę o pomoc
4 gru 19:29
ABC:
ja bym ci rozpisał ale przyjdzie Mariusz i opieprzy mnie bo nie lubi tej metody

on uznaje
tylko funkcje tworzące.
Pierwisatek równania jednorodnego masz podwójny, wiesz jak wygląda baza przestrzeni rozwiązań w
takim przypadku?
4 gru 19:46
mat123: Niestety nie mogę jeszcze użyć funkcji tworzących

Czy chodzi o to że powstaje mi takie równanie:
− c
1 * n
2 + (4c
1 − c
2) * n − 2 * c
1 − 2 * c
2 − c
3 = n
2 + n + 2 ?
Lewa strona jest już po uproszczeniu
4 gru 20:00
Mariusz:
ABC ja tak na dobrą sprawę znam też metodę zbliżoną do tej wykorzystywanej
przy rozwiązywaniu równań różniczkowych
Równanie jednorodne zapisujemy w postaci układu równań i
rozwiązujemy go sposobem algebraicznym obliczając potęgę macierzy
wykorzystując diagonalizację lub rozkład Jordana
Do diagonalizacji przydatne będą wartości i wektory własne
Rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego znajdujemy
uzmienniając stałe z tym że
zamiast wrońskianu mamy casoratian a zamiast całkować sumujemy
Podczas obliczania sum przydatny będzie rachunek różnicowy
oraz sumowanie przez części
4 gru 22:10
4 gru 22:19
Mariusz:
P=
1 0
3 1
J=
3 1
0 3
A=PJP−1
An=PJnP−1
Aby obliczyć potęgę macierzy J zapisujesz macierz J w postaci sumy dwóch
macierzy przy czym jedna z nich jest diagonalna a następnie korzystasz z dwumianu Newtona
Od pewnego momentu składniki w tym dwumianie Newtona powinny się zerować
4 gru 23:01
mat123: Bardzo ciekawa metoda, niestety nie była ona podana na zajęciach

Muszę to zrobić "zgadując"
rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego, natomiast nie wiem jak to zrobić
5 gru 10:24
Mila:
(*) a
n − 6a
n − 1 + 9a
n − 2 = 2 * 3
n
dla n≥2, a
0 = 0, a
1 = 2
1) rozwiązanie równania charakterystycznego
x
2−6x+9=0
(x−3)
2=0
x=3 − pierwiastek podwójny
f(n)=2*3
n
2) przewidywana postać rozwiązania:
a
n=a
n(1)+a
n(2)
gdzie:
a
n(1)=A*3
n+B*n*3
n i
a
n(2)=C*n
2*3
n
Podstawiam do (*) aby wyznaczyć C
C*n
2*3
n−6*C*(n−1)
2*3
n−1+9*C*(n−2)
2*3
n−2=2*3
n
stąd : C=1 i a
n(2)=n
2*3
n
3)
an=A*3n+B*n*3n +n2*3n
a
0=0=A*3
o+B*0*3
0+0⇔
A=0
a
1=2=0+B*1*3
1+1*3
1
3B+3=2
4)
an=(3n2−n)*3n−1
=====================
sprawdzaj czy zgadza się z wzorem rekurencyjnym
6 gru 15:11
Mariusz:
mat123 czemu słowo zgadując dałeś w cudzysłów
Do tego sposobu ono bardzo pasuje
Ja lubię sposób wspomniany przez ABC
ale sposób który podałem
ten z potęgą macierzy i uzmiennianiem stałych
jest do zaakceptowania bo nie ma w nim tyle zgadywania
No ale jak was zmuszają aby z tych ciekawszych metod nie korzystać
to może lepiej zgadywać bo inaczej wam nie zaliczą
6 gru 18:33