ciąg geometrczyny
noname: Ciąg (a, 54, b, c, −16) jest ciągiem geometrycznym. Zatem
A. a=−36
B. a=36
C. b=36
D. c=24
4 gru 19:05
a@b:
−81,54,−36,24,−16
D) c= 24
4 gru 19:11
ABC:
D
4 gru 19:12
a@b:
4 gru 19:13
ABC:
Eta, szybka jak wiejska sztacheta
4 gru 19:14
Blee:
skoro jest to ciąg geometryczny to:
−16 | |
| = q3 −> q =  |
54 | |
w takim razie a =

; b =

; c =

a teraz jak szybko 'odnaleźć' odpowiedź bez liczenia:
1) mamy ciąg geometryczny w którymś jakiś wyraz jest ujemny, a jakiś dodatni −−− czyli w
ciągu tym będziemy mieli na przemian dodatnią i ujemną wartość wyrazu ciągu
2) sprawdzamy czy to pasuje −> −16 < 0 ... więc c > 0 ... więc b< 0 ... więc 54 > 0 ... więc
a < 0 <−−− pasuje
3) czyli odpowiedź B i C odpada (bo a<0 oraz b<0)
4) w ciągu geometrycznym nie masz czegoś takiego że najpierw wyrazy rosną (są coraz większe) a
później nagle się zmniejszają ... związku z tym
|a
| > 54 <−−− więc odpowiedź (A)
odpada
5) czyli jedyna możliwa odpowiedź do (D) ... czyli c = 24
4 gru 19:14
a@b:
Jaka Eta? bo nie wiem
4 gru 19:15
a@b:

dla
Blee za
elaborat
4 gru 19:17
ABC:
no rozpisał się
4 gru 19:17
a@b:
Pewnie "połówka" .. jest od rana w galerii ... to ma dużo czasu
4 gru 19:19