Trudny dowód
Heniu: udowodnij że jeśli liczby a,b,c,d spełniają warunek a<b<c<d to (a+b+c+d)2−8ac−8bd jest większe
od 0
4 gru 18:05
jc: Ostatnio było coś podobnego.
f(x)=(x−a)(x−c)+(x−b)(x−d) = 2x2−(a+b+c+d)x+(ac+bd)
Twoje wyrażenie to Δ.
Jeśli b < t < c, to
t−a > 0, t−c < 0, (t−a)(t−c) < 0.
Podobnie
t−b>0, t−d <0, (t−b)(t−d)<0
Dlatego f(t)<0, co oznacza, że Δ>0.
4 gru 18:51
Heniu: Dziękuję
4 gru 19:18
Heniu: Ale nie bardzo rozumiem
4 gru 19:22
jc: Wyrażenie, o które pytasz to wyróżnik pewnego wielomianu.
Skąd wiem? Widziałem wczoraj zadanie, gdzie ktoś (może Ty) pytał o to,
czy wielomian ten ma pierwiastki.
Wielomian przy x2 ma dodatni współczynnik, poza tym dla pewnych wartości x
przyjmuje wartość ujemną. Musi więc w dwóch miejscach przyjąć
wartość zero, a tym samym Delta musi być dodatnia.
4 gru 19:43
ICSP: f(x) = (x−a)(x−c) + (x−b)(x−d)
f(b) = (b−a)(b − c) < 0
tak samo dla f(c)
4 gru 20:03