Na ile sposobów można rozdać 24 nierozróżnialnych cukierków dla 4 dzieci
student_pw: Na ile sposobów można rozdać 24 nierozróżnialnych cukierków dla 4 dzieci dowolnie, ale tak, aby
każde dziecko dostało parzystą liczbę cukierków
4 gru 17:38
Blee:
student −−− czy to nie za dużo tych zadań tutaj wrzucasz? Na którym jesteś roku?
4 gru 18:49
student_pw: Wstawiłek kilka z około 200 których nie potrafiłem zrobić Blee. Jestem na 1 roku
4 gru 19:00
Blee:
innymi słowy mamy tutaj równanie:
2x1 + 2x2 + 2x3 + 2x4 = 24 (gdzie x1, x2, x3, x4 oznaczają ile 'par' cukierków
dostało dane dziecko)
czyli mamy równanie:
x1 + x2 + x3 + x4 = 12
i korzystasz z odpowiedniego wzoru (zapewne kombinacje z powtórzeniami)
4 gru 19:10
student_pw: czyli tutaj w równaniu x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 12 x∊{0,1,2,3....} czyli po prostu będzie:
4 gru 19:30
Blee:
na to wychodzi
4 gru 19:31
Blee:
dla sprawdzenia ... policz ile by było gdyby każde dziecko miało otrzymać NIEPARZYSTĄ liczbę
cukierków
4 gru 19:32