logarytmy
mefey: Zapisz logarytm za pomocą a i b jeżeli a = log 9; b=log6
a) log 600
b) log 0,06
c) log 0,36
e) log
4√6
f) log 6
√10
g) log 2
√15
4 gru 13:47
a7:
a) log600=log6*100=log6 +log100=a+log102=a+2
4 gru 13:58
a7: | | log62 | | 2log6 | |
c) log36100= |
| = |
| =log6=b |
| | log102 | | 2 | |
a) poprawka
log6+log10
2=b+2
4 gru 14:00
a7: | | 50 | | 100 | |
d) log |
| =log |
| =......... korzystasz z wzoru na iloraz logarytmów i liczysz |
| | 3 | | 6 | |
analogicznie jak w pierwszym i drugim i trzecim zajrzyj do wzorów na logarytmy
4 gru 14:03
a7: e) log4√6=1/4log6=.......
4 gru 14:03
a7: f) podpowiedź √10=1012
4 gru 14:04
a7: g)log 2√15=log√60=1/2log60=1/2log6*10=1/2log6*log10=1/2log6=1/2b
4 gru 14:06
a7: h)
logU
√15{5}=logU
√60{100}=1/2(log60−log100)=1/2(log6−log10−2)=1/2(b−3)
4 gru 14:10