Logika
Grzegorz: Mam zadanie z logiki:
Sprawdź czy podanie reguły są niezawodnymi regułami wnioskowania
a) (−α <koniunkcja>−β,α)/α→β
b) (α <alternatywa> β,−α)/α→β
ten − to oczywiście negacja
Nie wiem od czego tu zacząć nawet, prosiłbym o rozwiązanie
4 gru 13:25
ite: Przy pewnym wartościowaniu zmiennych α,β występujących w formułach mamy w(α ∨ β)=1
oraz w(¬α)=1 (wszystkie przesłanki są prawdziwe).
Stąd w(α)=0. Jaka jest wtedy w(β)=? i jaką wartość przyjmuje wniosek w(α⇒β)=?
4 gru 14:48
Grzegorz: Co oznacza w przed nawiasem:?
4 gru 19:58
ite:
Jeśli α jest zdaniem prawdziwym, to mówimy, że wartość logiczna zdania α jest równa 1
i zapisujemy w(α) = 1.
Jeśli α jest zdaniem fałszywym, to mówimy, że wartość logiczna tego zdania jest równa 0
w(α) = 0.
4 gru 20:11