matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dzielniki
Kelo:
Znaleźć wszystkie dzielniki liczby 5
6
−2
6
= 3(5
5
+ 5
4
*2 + ... +5*2
4
+2
5
) czyli dzielnikiem jest tylko trzy i ten nawias?
4 gru 10:52
jc:
5
6
−2
6
=(5
3
−2
3
)(5
3
+2
3
)=(5−2)(5
2
+5*2+2
2
)(5+2)(5
2
−5*2+2
2
) =3*39*7*19, 39=3*13
4 gru 10:58