ciągi
desperatos: Wykaż że ciąg rekurencyjny jest zbieżny
a1 = 1
an+1 = 1/(1+an)
O ile jest to możliwe to prosiłbym o nie rozwiązywanie przez podział na 2 poddciągi (jeden o
wyrazach z indeksem parzystym, drugi o wyrazach z indeskem nieparzystym) i pokazaniu że każdy
z nich jest zbieżny do tej samej wartości. To ma być proste zadanko
4 gru 10:00
Słoniątko:
to pokaż że jest monotoniczny i ograniczony
4 gru 10:02
jc: Nie jest monotoniczny.
| | fn | |
an= |
| , gdzie (fn) to ciąg Fibbonaciego. |
| | fn+1 | |
Można napisać wzór z potęgami, ale czy to będzie prościej?
4 gru 10:22
desperatos: No prościej chyba nie będzie, wzór na wyrazy ciągu Fibonnaciego trzeba by uzasadnić.
Nie wiem być może ładne rozwiązanie nie istnieje, dziękuję za pomoc
4 gru 14:09
jc: a
n < 1, dlatego a
n+1>1/2
| | 1 | | 1 | | x−y | | 4 | |
| |
| − |
| |=| |
| | < |
| |x−y| |
| | 1+x | | 1+y | | (1+x)(1+y) | | 9 | |
Mamy przekształcenie zwężające, a więc posiadające jeden punkt stały.
4 gru 14:29
jc: Znów nie byłbym pewny, czy to jest prostsze.
4 gru 14:30
desperatos: ok, to jest zadanie z 1 semestru studiów z analizy, wątpie żeby to miał autor na myśli, ale
wielkie dzięki
4 gru 14:44
4 gru 17:46