algebra dowod
mania: Udowodnij że dla każdego a i b wyrażenie jest ujemne. 2 (a+b−1)−(a+b)2 robię tak
2a+2b+2c−a2−2ab−b2 <0 i nie wiem jak to dalej pogrupowac?
4 gru 06:59
ABC:
skąd nagle masz tam 2c?
4 gru 07:22
mania: powinno być 2a+2b−2−a2−2ab−b2 <0 i dalej grupie i nic
4 gru 07:33
ABC:
nie grupie, tylko grupuję

[(a+b)−1]
2=(a+b)
2−2(a+b)+1
−[(a+b)−1]
2=−(a+b)
2+2(a+b)−1
−[(a+b)−1]
2−1=−(a+b)
2+2(a+b)−1−1
4 gru 08:05
mania: 
kurczę pierwsza linijka 100% łapię, druga też 100% ale w trzeciej
mam problem skąd za kwadartowym nawiasem −1 ? −[(a+b)]
2 "−1" ? wiem , że potem ten −1−1 daje
−2 i to jest potrzebne, ale jakoś nie widzę, mimo wszystko dzięki
4 gru 08:44
mania: 3 linijka to algebraiczne enigma
4 gru 08:45
Słoniątko:
w tego typu zadaniach niestety trzeba coś zauważyć, w tym wypadku że gdy dopiszemy −1 to
wyjdzie
4 gru 09:58
mania: niewiele pomogłeś
4 gru 12:11
a7: 3 linijka to od obu stron odjęcie jedynki
4 gru 12:26
Des:
−(a + b)2 + 2(a + b −1) < 0
−(a + b)2 + 2[ (a + b) − 1] <0
−(a + b)2 + 2(a + b) − 2 <0
t = a+b
−t2 +2t −2 < 0
Δ= 4 − 8 = −4 < 0
4 gru 12:27
Des:
4 gru 12:28
Des: Dla dowolnego t wyrażenie jest < 0,
co za tym idzie, dla dowolnego a+b
4 gru 12:29
jc: mania,
Widać, że a i b występują razem w sumie. Można wprowadzić c=a+b.
Jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do liczb dodatnich, więc proponuję
pokazać, że
0<(a+b)2−2(a+b−1)
Przyjmując c=a+b otrzymujemy
0<c2−2(c−1) czyli
0<c2−2c+2
Z tym ostatnim chyba sobie dasz radę.
Słoniątko, można zauważać i zgadywać (takie sposoby lubię najbardziej).
W zadaniu takim jak to
5x2−2xy−12x+10y2+22y+19 > 0
można zastosować zastosować konkretny algorytm.
4 gru 12:30
mania: Nie wiem o jakim algomeyrze rozprawiacie, ale zrozumiałam, zapamiętałam dzieki
4 gru 12:57
jc: To było do Słoniątka.
4 gru 12:58