Ekstremum funkcji
Ketrys: Oblicz ekstrema funkcji:
Obliczyłem sobie najpierw pochodną samego licznika żeby później postawić do wzoru
teraz właściwa pochodna:
| 4x2 | |
| −√4x2−1=0 /*√4x2−1 |
| √4x2−1 | |
4x
2−4x
2+1=0
1=0 sprzeczność.
Czy to oznacza że ekstrema nie istnieją czy zrobiłem coś źle?
4 gru 00:54
albi: Dziedzina!
4 gru 01:12
Maciess: Ta pochodna funkcji złożonej nie powinna być ciut większa? Tak ze dwa razy?
4 gru 01:15
Maciess: A nie, jest dobrze
4 gru 01:16
Ketrys: fakt, nie napisałem tutaj dziedziny lecz i tak głównie chodzi mi o sprzeczność która wychodzi
na samym końcu.
4 gru 01:38
Ketrys: W sumie obliczając dziedzinę wyszło mi : x∊(−∞,−0.5)∪x∊(0.5,∞) co oznacza ze funkcja jest nie
ciągła co oznacza ze ekstrema funkcji nie istnieją?
4 gru 01:47
Ketrys: Odświeżam
4 gru 09:53
piotr: ekstrema nie istnieją
4 gru 10:24
Ketrys: Ponieważ funkcja jest nieciagla?
4 gru 10:28
jc: Funkcja określona jest dla x≥1/2 i dla x≤−1/2.
Dla x≥1/2 to funkcja rosnąca. Posiada minimum lokalne w punkcie x=1/2.
Dla x≤−1/2 to również funkcja rosnąca. Posiada maksimum lokalne w punkcie x=−1/2.
4 gru 10:35
jc: Pochodna tego nie pokaże, bo to są końce przedziałów.
4 gru 10:36