Rodzinka zbiorów
albi: Witam serdecznie. Mam na zadanie obliczyć ∩t∊T At i ∪t∊T At dla rodzinki określonej w ten
sposób
At = { (x, y) : tx2 + y ≤ t }, T = N \ {0}
tx2 + y ≤ t przekształciłem sobie na taką przyjemniejszą według mnie formę: y ≤ t(1 − x2)
I tu pojawia się mój problem bo o ile z wyobrażeniem sobie tego i narysowaniem nie mam kłopotu
to z obliczeniem jakoś nie potrafię sobie poradzić
( Jeśli się da to proszę o podpowiedź a nie bezpośrednie rozwiązanie zadania )
3 gru 22:17
Leszek: Czy nie ma ograniczenia dla x , y ?
3 gru 22:23
albi: No właśnie nie więc jakaś całka chyba odpada
3 gru 22:24
albi: Zresztą już samo stwierdzenie oblicz dla rodziny zbiorów trochę mnie myli
3 gru 22:25
Leszek: To sa iloczyny i sumy uogolnione !
3 gru 22:27
albi: No wiem wiem ale nadal nie rozumiem co mam tu obliczyć
3 gru 22:28
Leszek: Popatrz na inny przyklad At = [ −1/n ; 1/n ] , n = N , oblicz ∪At = [ −1 ; 1]
∩At = [ 0 ; 0 ]
3 gru 22:31
albi: Nie jestem pewien co mam zrobić niestety
3 gru 22:45
albi: Poddaje się, jest ktoś w stanie pokazać mi rozwiązanie tego zadania?
4 gru 00:04
albi: ∪At = {x,y ∊R2 : x∊(−1, 1), y≥0}∪{x,y ∊R2 : x∊R, y≤ 1−x2}
∩At = {x,y ∊R2: x∊[−1, 1], y <0}∪{x,y ∊R2 : 0 ≤ y ≤ 1−x2}
Mógłby ktoś to sprawdzić
4 gru 01:05