Pochodna - wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
eff_yy: 3x4+4x3−12x2=p
3 gru 21:49
ABC:
gdzie ten parametr m w tym równaniu bo nie widzę go?
3 gru 21:51
ICSP: f(x) = 3x4+4x3−12x2
f'(x) = 12x(x + 2)(x−1)
Ekstremum w −2 , 0 , 1 o wartościach
w(−2) = −32
w(0) = 0
w(1) = −5
Po narysowaniu przybliżonego wykresu widać:
Dla p < −32 brak rozwiązań
Dla p = −32 jedno rozwiązanie
Dla p ∊ (−32 ; −5) ∪ (0 ; ∞) dwa rozwiązania
Dla p = −5 v p = 0 trzy rozwiązania
Dla p ∊ (−5 ; 0) cztery rozwiązania
3 gru 21:56
eff_yy: parametru p, przepraszam
3 gru 21:59