matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Mateusz:
Rozwiąż równanie 2
2x
=7*2
x+
√
x−1
+8*2
2
√
x−1
3 gru 19:10
ICSP:
2
2x
+ 2
x +
√
x − 1
= 8 * 2
x +
√
x − 1
+ 8 * 2
2
√
x − 1
2
x
(2
x
+ 2
√
x − 1
) = 8 * 2
√
x − 1
(2
x
+ 2
√
x − 1
) 2
x
= 2
√
x − 1
+ 3
x =
√
x − 1
+ 3 x = 5
3 gru 19:31