asd
filip: rozwiaz nierownosc:
√3x+1 − √x−1 = 2
3 gru 16:19
ICSP: Toż to równanie jest.
3 gru 16:21
Szkolniak: x∊D=<1;+∞)
Możesz podnieść obustronnie do kwadratu, bo obie strony równania są dodatnie dla x∊D
3 gru 16:27
Jerzy:
Gołym okiem widać, że x = 1
3 gru 16:31
ICSP: x = 5 też.
3 gru 16:32
a7: wyznaczamy dziedzinę x∊<1,∞)
podnosimy obie strony do kwadratu
3x+1−2√ (3x+1)(x−1)+x−1=4
4x−4=2√ przenosimy pierwiastek na druga stronę i znów podnosimy obie strony
do kwadratu
16x2−32x+16=12x2−12x+4x−4
x2−6x+5=0
Δ=16 √Δ=4
x1=1 lub x2=5
3 gru 16:34
Jerzy:
Drugim gołym okiem x = 5
3 gru 16:40