Miejsce zerowe funkcji
Mat-fiz: | | x4+6x2+9x2 | |
f(x)= |
| |
| | √|x+3|−1 | |
Dziedzina funkcji wynosi (−
∞,−4)∪(−2,+
∞)
Wiem że muszę licznik przyrównać do 0, ale gdy rozwiązuje równanie nie wychodzi mi odpowiedni
wynik . Proszę o pomoc

!
3 gru 16:07
Jerzy:
Popraw zapis funkcji.
3 gru 16:11
Szkolniak: Potęgi na pewno dobrze napisane w liczniku?
3 gru 16:11
Mat-fiz: Przepraszam powinno być +9 w liczniku
3 gru 16:12
Mat-fiz: Ale nadal mi nie wychodzi
3 gru 16:12
Mat-fiz: W liczniku powinno być : x4+6x2+9
3 gru 16:13
a7:
x4+6x2+9=0
(x+3)2=0
x=−3
3 gru 16:14
ICSP: x4 + 6x2 + 9 ≥ 9 > 0
3 gru 16:14
Mat-fiz: Utknąłem w momencie (x2+3)(x2+3)=0
Jak wyznaczyć x?
3 gru 16:16
Szkolniak: x4+6x2+9=0
(x2+3)2=0
x2=−3
rownanie sprzeczne, zatem brak rozwiązań
3 gru 16:16
Mat-fiz: @a7 tak nie może być bo tam jest x4
3 gru 16:17
a7: dziedzina moim zdaniem to (−∞,−4) ∪ (−4,−2)∪ (−2,∞)
3 gru 16:17
a7: a no tak
3 gru 16:17
a7: a jaki wynik ma wyjść?
3 gru 16:17
Szkolniak: Licznik i tak nigdy się nie wyzeruje
3 gru 16:18
Mat-fiz: A dlaczego sprzeczne ?
3 gru 16:18
Szkolniak: Ponieważ żadna liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu nie da w wyniku liczby ujemnej
3 gru 16:19
a7: może tam ma być −6x2
3 gru 16:20
a7:
f(x)≠0 brak miejsc zerowych
3 gru 16:20