matematykaszkolna.pl
zbieznosc topolog: Mam takie zadanko: niech x0 będzie ustalonym punktem w przestrzeni metrycznej (X, dE). Mam pokazać, że f: X → R zadana wzorem f(x) = dE(x, x0) jest ciągła. Oczywiście dE to metryka euklidesowa. No to funkcja jest ciągła w x0, jeśli dla każdego ciągu xn, zbieżnego w X do x0, ciąg f(xn) → f(x0). Czyli chcę, aby xn → x0, tak? dE(x, x0) = |x − x0| = f(x). Chcę w takim razie pokazać, że f(xn) → f(x0). No więc dE(f(xn), f(x0)) → 0 ⇔ f(xn) → f(x0). No to teraz: limn → f(xn) = limn → |xn − x0| → 0. Wobec tego, skoro f(x0) = 0 i f(xn) → 0, to f(xn) → f(x0). Czy jest to sensowne? Gubię się w tym powoli emotka
3 gru 15:21
jc: |f(x)−f(xn)| = |d(x,x0) − d(xn,x0)| ≤ d(x,xn) Dlatego to f(xn) →f(x) przy xn →x.
3 gru 15:51
jc: Usuń "to".
3 gru 15:52
topolog: Okej, dziękuję emotka
3 gru 15:57
Adamm: To X⊆R ? Niejasna treść
3 gru 15:58
jc: Tak, pogubiłeś się w tym trochę. f(x)=d(x,x0) to odległość od ustalonego punktu. xn →x, oznacza, że d(xn,x)→0. To nie musi być metryka Euklidesowa.
3 gru 15:58
topolog: Adamm, tak mi się wydaje, w samej treści zadania nie ma o tym ani wzmianki A metryka taka, jaką podali w zadaniu. Zdałem sobie jednak sprawę, że źle patrzyłem na ten punkt x0, jako granicę, którą nie jest emotka
3 gru 21:03