matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asd
filip:
α
Udowodnic wzor, gdzie t = tg
2
2t
tgα =
1−t
2
3 gru 13:37
ICSP:
sinx
2sin(x/2)cos(x/2)
tgx =
=
=
cosx
cos
2
(x/2) − sin
2
(x/2)
2tg(x/2)
1 − tg
2
(x/2)
3 gru 13:39
Jerzy:
sinx
2sin(x/2)cos(x/2)
U{tgx} =
=
cosx
cos
2
(x/2) − sin
2
(x/2)
sin(x/2)
2
*cos
2
(x/2)
cos(x/2
=
cos
2
(x/2) − sin
2
(x/2)
i teraz podziel licznik i mianownik przez cos
2
(x/2)
3 gru 13:42