asymptoty
Alicja: Znaleźc asymptoty
2 gru 22:23
albi: Najpierw wyznacz dziedzinę funkcji, a potem policz granice obustronną w punktach( tutaj w
punkcie ) nieciągłości, następnie granice w +∞ i −∞ jeśli istnieją
2 gru 22:37
Alicja: W tym jest problem... nie wiem jak policzyc granice w nieskonczonosci , probowalam wieloma
sposobami ale nie wychodzilo
3 gru 12:32
jc: | cos x | |
| →0 przy x→∞. W ∞ masz asymptotę y=0. |
| ex − 1 | |
w −
∞ nie ma asymptoty.
3 gru 12:51
Alicja: Czyli cosinus z nieskonczonosci jest dowolna liczba? i podzielona przez nieskonczonosc da po
prostu liczbe? a co jest zdarzy sie ze cosx=0?
3 gru 12:57
Blee:
nie 'dowolna' tylko z przedziału < −1 ; 1 >
'szpitalem' potrafisz liczyć granice

Jeżeli tak, to dla x−>0 będzie 'jak znalazł'
3 gru 13:54
Alicja: W sumie rzeczywiscie prawda... Dziekuje za pomoc ^^
3 gru 14:07
3 gru 14:09
Alicja: Jeszcze jedno pytanko:
Czy poprawne jest takie rozwiazanie:
| | cosx | | | |
lim (x−−>oo) |
| = lim(u−>0) |
| = |
| | ex−1 | | e1/u−1 | |
| | | | 1 | |
lim(u−>0) |
| =lim(u−>0) cos |
| *u=0 |
| | | | u | |
Z gory przepraszam tutaj za zapis,chodzi o to by moc skorzystac ze wzoru lim(x−>0)
a potem dowolna ilosc cosinusa razy 0 to 0. Czy dobrze myślę i czy mozna to tak zapisac?
3 gru 14:39
ICSP: Jest niedopuszczalne.
| | cosx | | 1 | |
0 ≤ | |
| | ≤ |
| → 0 |
| | ex − 1 | | ex − 1 | |
3 gru 15:14