Parametr, równanie
Szkolniak: Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m.
|x|=m−|m|
| | ⎧ | 0, gdy m≥0 | |
| narysowałem funkcję f(x)=|x| oraz funkcję g(m)=m−|m|, gdzie g(m)= | ⎩ | 2m, gdy m<0 |
|
i czy w takim razie będzie jedno rozwiązanie dla m∊{0} i 0 rozwiązań dla m∊R\{0}|?
2 gru 21:12
Des:
1 rozwiązanie dla m ≥ 0 ,
dla m < 0 brak rozwiązań
2 gru 21:23
2 gru 21:39
Szkolniak: W takim razie moje rozpisanie funkcji g jest nieprawidłowe?
Bo z GeoGebry patrząc, jest to funkcja, której wykres jest równoległy do osi OX
2 gru 22:24
Des:
1 rozwiązanie:
m − |m| = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla m ≥ 0:
m − m = 0
0 = 0 → tożsamość
m ≥ 0 good
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla m < 0:
m + m = 0
2m=0
m=0 ∉D not so good
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 rozwiązania:
m − |m| > 0
dla m ≥ 0:
m − m > 0
0>0 sprzeczność not good
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla m < 0:
m+m>0
2m>0
m>0 ∉D not so good
2 gru 23:06
a@b:

k=m−|m|
1 rozwiązanie dla k=0⇒ m−|m|=0 ⇒ m≥0
0 rozwiązań dla k<0 ⇒ m−|m|<0 ⇒ m<0
2 gru 23:09
Szkolniak: Teraz już wszystko jasne, dzięki za wytłumaczenie
3 gru 00:02