całka nieoznaczona
Marcin: rozwiąz całkę
2 gru 20:55
ABC:
chyba tyle, Mariusz potem może potwierdzi
2 gru 21:05
Mariusz:
| | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | 1+sin2x | | 1+1−cos2x | |
2 gru 21:06
ABC:
o jest i Mariusz
2 gru 21:06
ABC:
| | 1 | | t | |
ja liczyłem podstawieniem x=arc tg t, dx= |
| dt , sin x= |
| |
| | 1+t2 | | √1+t2 | |
| | dt | |
co prowadzi do całki ∫ |
| |
| | 2t2+1 | |
ale pewnie Mariusz dla ciebie za bardzo "amerykańskie" to podstawienie jest?
2 gru 21:13
Marcin: dzięki!
2 gru 21:21
Mariusz:
Nie , amerykańskie to jest unikanie podstawień Eulera, różniczki dwumiennej ,
ograniczenie stosowania całkowania przez części do przypadków gdzie podstawienie i zespolone
nic nie dają
Stosowanie podstawienia cyklometrycznego do ułamka prostego zamiast wzoru redukcyjnego
bądź wydzielenia części wymiernej całki
Parę rzeczy pewnie dałoby się jeszcze wymienić ale na razie przychodzą mi do głowy tylko te
Zauważ że ja doprowadziłem funkcję podcałkową do takiej postaci
aby łatwo było zastosować wspomniane przez ciebie podstawienie
2 gru 21:27
ABC:
zgadzam się że twoja wersja też ma swoje zalety, bo lepiej widać co podstawić, z pierwotnej
postaci trzeba mieć trochę wiedzy o funkcjach cyklometrycznych żeby na to wpaść
2 gru 21:32