Ciągłość funkcji
Nick: Wyznacz zbiór punktów ciągłóści funkcji
| | ⎧ | x2 + y2 dla x > 0 | |
| a) f(x,y) = | ⎩ | x + y dla x ≤ 0 |
|
| | ⎧ | x2 + y2 dla x >y | |
| b) f(x,y) = | ⎩ | x + y dla x ≤ y |
|
Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Biorę dwa punkty znajdujące się blisko ciągłości w podpunkcie
a biorę np. (
1n,
1n) i (−
1n,−
1n)
i jeśli one nie są równe to znaczy że funkcji nie jest ciągła, tak? A jakie punkty mogę wziąć w
podpunkcie b?
2 gru 20:46
ABC:
jeżeli dobrze przepisałeś , to w podpunkcie a masz zbadać ciągłość dla wszystkich punktów
prostej x=0
a w b masz zbadać ciągłość dla wszystkich punktów prostej y=x
2 gru 20:52
Nick: czyli że w podpunkcie a mam sprawdzić dwa punkty znajdujące się na prostej x a w b na prostej y
=x tak?
czyli że w a np. (0,1n) i (0,−1n)
2 gru 21:16
ABC:
nie! masz sprawdzić ciągłość w każdym punkcie (0,y) dla pierwszej funkcji
2 gru 21:17
Nick: Ok. Dzięki
2 gru 21:39