Wyznacz obraz f-cji
albi: dla f: C→C, f(z) = i|z| + 1
znajdź obraz f({z ∊ C : |z − 2i| < 1})
wiem że z |z − 2j| < 1 to koło ale mam problem z wyznaczeniem tego obrazu, nie wiem jak się do
tego zabrać
2 gru 20:28
albi:
2 gru 21:34
albi: Wpadłem na coś takiego:
0 ≤|z − 2i| ≤ |z| + |2i| ≤ 1
−√2 ≤ |z| ≤ 1 − √2
−√2i ≤ |z|i ≤ i − i√2
1 − √2 ≤ i|z| + 1 ≤ i(1 − √2) + 1
Ale nie jestem przekonany co do tego rozwiązania
2 gru 22:22
albi:
2 gru 23:34
Adamm:

={ f(z) : |z−2i|<1 }
f zależy jedynie od |z|
|z|∊[1, 2]
Zatem
obraz = {it+1 : t∊[1, 2]}
lub w notacji odcinkowej
obraz = [1+i, 1+2i]
ewentualnie
obraz = i[1, 2]+1
3 gru 09:50
Alvinek: Okej rozumiem dziękuję bardzo
3 gru 12:25