Rownanie plaszczyzny
Algebra: Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(1,4,2) i prostopadłej do prostej
| | 3 | | 1 | |
Przechodze do postaci parametrycznej prostej : x = |
| − |
| t |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 20:21
Algebra: z=t
| | 3 | | 1 | |
Czyli wektor rownolegly do tej prostej to [ |
| , |
| ,0] |
| | 2 | | 4 | |
Czy tok rozumowania jest poprawny ?
2 gru 20:23
ABC:
nie jest poprawny
2 gru 20:28
Algebra: A co jest nie tak ?
2 gru 20:30
ABC:
wektor kierunkowy prostej
2 gru 20:31
Algebra: | | −1 | | −1 | |
Faktycznie powinno być [ |
| , |
| ,1] ? |
| | 2 | | 4 | |
2 gru 20:32
ABC:
tak
2 gru 20:36
Algebra: | | −1 | | −1 | |
Czyli równanie płaszczyzny to |
| (x−1) |
| (y−4)+(z−2) |
| | 2 | | 4 | |
2 gru 20:42
ABC:
równanie ma przeważnie lewą i prawą stronę
2 gru 20:43
Algebra: Wiadomo =0
2 gru 20:43
ABC:
jakbym sprawdzał kolosy i nie napisałbyś zera to niezaliczone zadanie
2 gru 20:46
jc: (x,y,z)=(1,4,2)+s(1,−2,0)+t(2,0,1)
2 gru 20:46