równanie
adam: |x−3+|x−1||=2
x−3+|x−1|=2 v −x+3−|x−1|=−2
x+|x−1|=5 v x+|x−1|=5
(x−1≥0 ∧ 2x=6) v (x−1<0 ∧ 1=5)
x∊{3} v xe∅
x∊{3}
jest to poprawnie rozwiązane?
2 gru 19:46
a@b:
2 gru 20:17
ABC:
x=1 prawdziwe równanie
x=−4 prawdziwe
x=−10 prawdziwe
coś za mało masz rozwiązań
2 gru 20:23
adam: a mogę poprosić o wytłumaczenie jak do tego doszedłeś ABC?
2 gru 20:27
ABC:
rozpisałem na przypadki, ale w prawidłowy sposób
2 gru 20:30
adam: czyli najpierw trzeba rozpatrzyć dwa przypadki z wartości bezwzględnej w środku? |x−1|?
2 gru 20:33
ABC:
w drugiej linijce a konkretnie w jej drugiej części masz pierwszy błąd
2 gru 20:34
adam: |x−3+|x−1||=2
(x≥1 ∧ |2x−4|=2) v (x<1 ∧ 2=2)
(x≥1 ∧ |x−2|=1) v x<1
x∊{1,3} v x∊(−∞;1)
x∊(−∞;1>∪{3}
a nie będzie to wyglądało w ten sposób?
2 gru 20:41
ABC:
można tak rozpisać
2 gru 20:45
adam: super, dziękuję
2 gru 20:46