iloraz logarytmów
Enclaar: Jak obliczyć równanie logarytmiczne?
log 2 + x / log3x + 4 = 2
2 gru 18:55
ABC:
niejednoznaczny zapis
| | log (2+ x) | |
czy to jest |
| =2 czy coś innego?  |
| | log(3x+4) | |
2 gru 18:57
Yun Xi: Jednoznaczy
log2+x/log3x+4=2 i 3x>0
x/log3x= −log2−2
wyznacz teraz x
2 gru 19:00
Enclaar: Równanie jest takie jak napisałeś.
D = x ∊ ( 4/3 ; + ∞)
Czy jest ono równoznaczne z równaniem
log3x − 4 (2 + x) = 2 ?
3 gru 00:55
a7: log(2+x)=2log(3x+4)
log(2+x)=log(3x+4)
2
2+x=9X
2+24x+16
9x
2+23x+14=0
Δ=25
√Δ=5
x
1=−
149 sprzeczne z dziedziną (−4/3,−1) lub(−1,
∞) x
2=−1 sprzeczne z dziedziną
odp. brak rozwiązań
3 gru 01:22
Enclaar: Przepraszam za błąd w podaniu przykładu.
Winno być:
D = x ∊ ( 4/3 ; +
∞)
Poprawna odpowiedź to x = 2
Ale dzięki za pomoc!
3 gru 09:09
Saizou :
log(2+x)=2log(3x−4)
log(2+x)=log(3x−4)
2 logarytm jest funkcją różnowartościową zatem
2+x=(3x−4)
2
2+x=9x
2−24x+16
9
2−25x+14=0
Δ=(−25)
2−4*9*14=121
3 gru 09:48