pomoc w obliczeniu krok po kroku
Anecia: | | x | |
∫∫D |
| dxdy D={ x2+y2 ≤ 16, x≥ 0 |
| | √x2+y2 | |
2 gru 18:40
jc: Można przejść do zmiennych biegunowych.
Można próbować bez zamiany zmiennych.
| | x | |
całka = ∫−44 dy ∫0√16−y2 |
| dx |
| | √x2+y2 | |
= ∫
−44 [
√x2+y2]
0x=√16−y2 dx = ∫
−44 (4−x) dx = 32
2 gru 18:59
jc: Oj, na koniec pomyliłem litery. powinno być:
... dy = ∫44 (4−y) dy = 32
2 gru 19:02
jc: A jednak wkradł się jeszcze jeden błąd.
.. =∫44 (4−|y|) dy = 2∫04(1−y)dy =2[4y−y2/2]04 =16.
3 gru 10:15