POMOCY xD
Anecia: ∫∫∫v x2dxdydz , gdzie vjest obszarem ograniczonym powierzchni x=0, y=0, z=4, x2+y2=4. Podaj
interpretację fizyczną otrzymanego wyniku
2 gru 18:34
jc: x≥0 czy x≤0
y≥0 czy y≤0
x2+y2≥0 czy x2+y2≤0
8 możliwości. Co autor miał na myśli?
Z tego można wybrać 28 = 256 fragmentów.
2 gru 19:07
jc: Może nie fragmentów, ale możliwości.
Teraz widzę, że nawet więcej: 216.
Jak na prostej postawisz dwa punkty, np. 2 i 3 otrzymasz 8 możliwości:
(−∞,2)
(−∞,3)
(−∞,∞)
(2,3)
(2,∞)
(3,∞)
(−∞,2)U(3,∞)
Zbiór pusty, a co dopiero w naszym zadaniu.
2 gru 19:22