Prawdziwość zdania
albi: ∃x ∊ R[ f(x) = x ⇒ f(x) = f(x+1) ] czy to zdanie jest jest prawdziwe dla każdej
różnowartościowej funkcji f:R→R
Uprzejmię proszę o pomoc z takim zadaniem
2 gru 16:48
albi:
2 gru 19:04
jc: Dla f(x)=x+1 zdanie jest prawdziwe.
Dla f(x)=x, zdanie jest fałszywe.
2 gru 19:12
albi: A jakieś uzasadnienie?
2 gru 19:13
jc: Podałem dwa przykłady funkcji, dla których sprawdzenie jest łatwe.
W pierwszym przykładzie nigdy nie ma miejsca lewa strona implikacji,
dlatego implikacja zawsze jest prawdziwa.
W drugim przykładzie, lewa strona implikacji zawsze jest prawdziwa, ale prawa
zawsze fałszywa, więc implikacja zawsze jest fałszywa.
2 gru 19:17
albi: Czyli nie jest prawdziwe dla każdej, ponieważ nie jest prawdziwa dla chociaż tej jednej. okej
dziękuję bardzo
2 gru 19:26