Ciagłość
Justyna: Mam sinax/x dla x<0
i 1/2 dla x<= 0
Nie mogę w tym przypadku przecież wstawic 0 bo mi wyjdzie 0/0 co zrobić
2 gru 16:43
Jerzy:
Nic.Dla x = 0 f(x) =1/2
2 gru 17:10
Jerzy:
A poza tym, to chyba dla x ≥ 0
2 gru 17:10
Justyna: Ale co mi to daje, dalej mam sin(ax)/x = 1/2 dwie niewiadome
2 gru 17:12
Jerzy:
Nie rozumiesz zapewne treści zadania.
2 gru 17:28
Justyna: Póki co twoje komentarze wyglądają jak nieśmieszny trol
2 gru 17:34
Jerzy:
Nie podałaś treści zadania i wypisujesz bzdury.Przypuszam,że ma dobrać parametr a, aby funkcja
była ciągła dla x = 0.
2 gru 17:40
janek191:
Masz
f(x) = 0,5 dla x ≥ p
lim f(x) = 1 ≠ 0,5 = f(0)
x→0
−
więc f nie jest ciągła w x = 0.
2 gru 17:44
janek191:
Zamiast p ma być 0.
2 gru 17:45
Jerzy:
| | sinax | |
janek191...f(x) = |
| |
| | x | |
2 gru 18:09