matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja Matematyczna
AdamBedzin:
Korzystajac z indukcji matematycznej wykaz, ze: n
1
n
∑
=
gdzie n nalezy do liczb naturalnych.
i(i+1)
n+1
i=1 Ktoś umie rozwiązac to zadanie i byłby zdolny wytlumaczyc to laikowi
2 gru 14:49
Blee:
zauważ, że:
1
1
1
=
−
i(i+1)
i
i+1
czyli masz:
1
1
1
1
1
1
1
1
−
+
−
+
−
+ ..... +
−
=
1
2
2
3
3
4
n
n+1
1
1
n
=
−
=
1
n+1
n+1
indukcja matematyczna całkowicie zbędna
2 gru 15:04
Blee:
A jak chcesz przez indukcję to po prostu robisz kolejne kroki indukcyjne ... z czym problem masz w takim takim razie
2 gru 15:05