Jak zbadać przedziały wypukłości i punkty przegięcia
Holtz: Jak zbadać przedziały wypukłości i punkty przegięcia.
Cześć!
Mam funkcję:
| | 6x4+4x2−2 | |
Jej druga pochodna wynosi |
| |
| | (1+x2)4 | |
I pytanie: czy badając przedziały zajmuję się tylko licznikiem? Mianownik mnie nie ogranicza.
I mam też taki problem natury wstydliwej. Jeżeli wielomian ma tylko dwa pierwiastki, to rysuję
go jako funkcję kwadratową?
2 gru 14:11
salamandra: mianownik jest zawsze dodatni, więc o znaku pochodnej będzie decydowało to, czy licznik jest
dodatni czy ujemny
2 gru 14:13
Holtz: A odnośnie rysowania wykresu ?
Dziękuję
2 gru 14:15
Holtz: Punkty przegięcia to −1/√3 i 1/√3, aw odpowiedziach jest jeszcze 3/4
2 gru 14:17
Jerzy:
Błąd w odpowiedzi.
2 gru 14:39
Holtz: Faktycznie.
2 gru 14:41
Mariusz:
| df | | 0*(1+x2)−1*2x | |
| = |
| |
| dx | | (1+x2)2 | |
| d2f | | −2(1+x2)2−(−2x)*2(1+x2)*2x | |
| = |
| |
| dx2 | | (1+x2)4 | |
| d2f | | (1+x2)(−2−2x2+8x2) | |
| = |
| |
| dx2 | | (1+x2)4 | |
2 gru 21:15
V: 6,5 h to za długo, już po problemie
3 gru 08:09