wyznaczenie n
Misza: Czy wyznaczyłby ktoś z tego n? Chodzi o rozpisanie tego
cosφ=√n2−sin2αn*√n2−1n−sinαn2
2 gru 12:22
Szkolniak: n
2*cosφ=
√(n2−sin2α)(n2−1)−sinα
n
2*cosφ+sinα=
√(n2−sin2α)(n2−1)
n
4cos
2φ+2n
2cosφsinα+sin
2α=n
4−n
2−n
2sin
2α+sin
2α
n
4cos
2φ+2n
2cosφsinα=n
4−n
2−n
2sin
2α /:n
2, n≠0
n
2cos
2φ+2cosφsinα=n
2−1−sin
2α
n
2cos
2φ−n
2=−1−sin
2α−2cosφsinα
n
2(cos
2φ−1)=−1−sin
2α−2cosφsinα
| | −1−sin2α−2cosφsinα | |
n2= |
| |
| | cos2φ−1 | |
| | 1+sin2α+2cosφsinα | |
n2= |
| |
| | 1−cos2φ | |
| | 1+sin2α+2cosφsinα | |
n=√ |
| |
| | 1−cos2φ | |
Może w ten sposób?
2 gru 13:50