Prawdopodobieństwo
Technik: Cztery maszyny M1;M2;M3;M4 produkują żarówki. M1 i M2 i M3 wyprodukowały taka sama ilosc
natomiast maszyna M4 dwa razy więcej niż każda z pozostałych. Maszyny M1 i M2 produkują po
2% wadliwych żarówek, a maszyny M3 i M4 po 4%. Wszystkie wytworzone żarówki znajdują się w
magazynie. Oblicz prawdopodobieństwo ze losowo wybrana żarówka jest wadliwa jeśli nie została
wyprodukowana przez maszynę M1.
Czyli:
P(M1)=20%
P(M2)=20%
P(M3)=20%
P(M4)=40%
I teraz pytanie, policzyłem prawdopodobieństwo wybrani wadliwej żarówki z magazynu wykluczając
możliwość ze maszyna 1 produkuje zepsute czyli P(A)=
15+15*150+15*125+25*125 i wyszedł zły wynik...
Czy można to zrobić licząc prawdopodobieństwo wybrania ze wszystkich żarówek złej i od tego
odjąć prawdopodobieństwo wyciagnięcia zepsutej żarówki z maszyny M1 ze wszystkich zarowek?
2 gru 11:56
a7: a ile powinno wyjść 0,032?
2 gru 12:40
2 gru 12:45
Tech: Nie, powinno wyjść 0,035, stad pytam :− )
2 gru 13:18
a7: no właśnie w linku jest rozwiązanie iteR@cji i wychodzi 0,035
2 gru 13:47
2 gru 13:54
Tech: Dzięki a7
2 gru 17:47