logarytmy wykazywanie
licealistka: Wiedząc, że log
aba=5 oblicz:
1 gru 22:41
ICSP: 1 = log
ab ab = log
ab a + log
ab b = 5 + log
ab b więc log
ab b = −4
| | √a | | 1 | |
a) logab |
| = |
| logab a − logab b = ... |
| | b | | 2 | |
itd.
1 gru 22:43
licealistka: Dziękuję, podpunkty a) 612 i b) 523 rozumiem, ale z c) już mam problem
1 gru 22:53
licealistka: | | 1 | |
czy mam zamienić podstawę logarytmu z |
| na ab? |
| | a | |
1 gru 22:56
ICSP: Wzór na zmianę podstawy logarytmu znasz?
1 gru 22:56
ICSP: Tak.
1 gru 22:56