janek191:
10 x + y = k x*y
więc
Dla x = 1 mamy k = 3 lub k = 6 lub k = 11
wtedy
y = 5 lub y = 2 lub y = 1
Liczby:
15, 12, 11
Dla x = 2 k = 3 wtedy y = 4
Liczba 24
Dla x = 3 k = 2 y = 6
Liczba 36
itd.
ABC:
liga zadaniowa z Torunia sprzed parunastu lat

rozwiązanie organizatorów:
Oznaczmy:
x: liczba dziesiątek
y: liczba jedności
Wtedy każdą z liczb dwucyfrowych możemy opisać w następujący sposób: 10x + y
Aby liczba spełniła spełniła warunek zadania musi nastąpić sytuacja:
(10x + y)/(xy) = W gdzie "W" jest liczbą naturalną
Przekształćmy dalej to równanie:
10x/(xy) + y/(xy) = W
10/y + 1/x = W
Żadna z tych liczb nie może być równa 0 (wtedy ich iloczyn cyfr równałby się 0 i nie moglibyśmy
przez niego dzielić)
Zacznijmy od x = 1
Wtedy 1/x da liczbę liczbę całkowitą i dlatego 10/y też musi być całkowita
ten warunek spełnia y = 1, y = 2 lub y = 5
Mamy narazie trzy liczby: 11, 12, 15.
Sprawdźmy dla x = 2
1/x daje 1/2 więc 10/y musi dać liczbę z połówką na końcu
Liczba "y" spełniająca powyższy warunek to 4 (10x + y = 24)
x = 3
1/x = 1/3. Wtedy 10/y musi dać liczbę z końcówką 2/3
y = 6 (10x + y = 36)
x = 4
1/x = 1/4. 10/y daje końcówkę 3/4
Żadna cyfra nie spełnia tego warunku.
x = 5
1/x = 1/5. 10/y daje końcówkę 4/5
Żadna cyfra nie spełnia tego warunku.
x = 6
1/x = 1/6. 10/y daje końcówkę 5/6
Żadna cyfra nie spełnia tego warunku.
x = 7
1/x = 1/7. 10/y daje końcówkę 6/7
Żadna cyfra nie spełnia tego warunku.
x = 8
1/x = 1/8. 10/y daje końcówkę 7/8
Żadna cyfra nie spełnia tego warunku.
x = 9
1/x = 1/5. 10/y daje końcówkę 8/9
Żadna cyfra nie spełnia tego warunku.
Odp.: Liczby spełniające warunek zadania to 11, 12, 15, 24, 36.