Dziedzina funkcji
renasix: Jak ustalić dziedzinę funkcji f(x) = x * ln(x2) ?
Z definicji logarytmu naturalnego x ≠ 0, jednak GeoGebra ustala dziedzinę jako zbiór liczb
rzeczywistych.
1 gru 19:04
Jerzy:
D = R\{0}
1 gru 19:23
Jerzy:
Nie znam programu ,ale ma poważne błędy.
1 gru 19:25
Szkolniak: GeoGebra chyba w ogóle nie ma opcji pokazywania kółka otwartego na wykresach funkcji
| | cosx | |
Tam nawet funkcja f(x)= |
| ma dziedzinę R, więc nie ma się co tego słuchać |
| | cosx | |
1 gru 19:31
jc: Jakie tam błędy. Po prostu nie rysuje punktu. A jak zobaczyć brak punktu?
Do pewnych rzeczy program wspaniały.
1 gru 19:47
Jerzy: @jc,dziedzinę funkcji się nie rysuje,tylko określa.
1 gru 19:55
Jerzy:
1 gru 19:55
renasix: Tak, ale po przekształceniu z własności logarytmów otrzymuję funkcję x * 2ln(x) i wtedy
dziedziną jest (0, +∞)
Czy popełniam błąd przekształcając wzór funkcji na początku? Jeśli tak to na czym on polega?
1 gru 21:02
jc: Nie przekształcaj. Wzór ln(ab)=ln a + ln b działa tylko dla dodatnich a, b.
Wartość wyrażenia ln x2 można wyznaczyć dla dowolnego x≠0.
1 gru 21:08
renasix: Dziękuję!
1 gru 21:11
Jerzy:
lnx2 = 2ln|x|
1 gru 21:36