Rozwiązać. Wyszło mi 9+2i, a wkluczu jest 1,4 + 0,2i
napastliwie rozwiązujący: 4+2i/3+i
1 gru 18:19
ICSP: | | 2 | | 5 | |
4 + |
| i + i = 4 + |
| i |
| | 3 | | 3 | |
1 gru 18:24
tip: W kluczu jest poprawnie.
Wykorzystaj wzór (a−b)(a+b)=a2 − b2 żeby pozbyć się i w mianowniku.
Policz jeszcze raz
1 gru 18:25
Mila:
| 4+2i | | 3−i | | (4+2i)*(3−i) | | 12−4i+6i+2 | | 14+2i | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 3+i | | 3−i | | 9+1 | | 10 | | 10 | |
=1.4+0.2i
1 gru 22:39
V: Bardzo jestem ciekaw tego rozwiązania, gdzie wychodzi 9+2i
2 gru 09:29