funkcja kwadratowa rozszerzenie
dilloneq: Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)= mx2 + (m+1)x +1 + m
Dla jakich wartości parametru m wszystkie wartości funkcji f są nie mniejsze od 3 ?
1 gru 17:53
ICSP: m = 0 − nie spełnia
m > 0 − nie spełnia f(x) → ∞ gdy x → ± ∞
Dla m < 0 wiadomo, że zbiorem wartości jest (− ∞ ; yw], więc wystarczy aby yw < 3
1 gru 17:56
ICSP: K***a nie mniejsze.
m = 0 − nie spełnia
m < 0 − nie spełnia
m > 0 − wystarczy aby yw ≥ 3
Analiza dokładnie taka jak wyżej.
1 gru 17:59
dilloneq: Dzięki wielkiee
1 gru 18:18