równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem
adam: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−4|x|+m+1=0 ma:
a) 2 różne rozwiązania?
b) 4 różne rozwiązania?
wiem że można podmienić |x| = t (t≥0) i wtedy wychodzi: t2−4t+m+1=0. Dalej nie wiem.
1 gru 17:29
Saizou :
spróbuj sam przeanalizować co się dzieje z miejscami zerowymi (kiedy miejsca zerowe funkcji
zmiennej t wygenerują dwa różne rozwiązania)
1 gru 17:31
adam: ok, chyba zrobiłem.
a) kiedy Δ=0 lub f(0)<0 m∊(−∞,−1)U{3}
b) kiedy Δ≥0 i f(0)>0 m∊(−1,3)
1 gru 17:48