Prostopadłościan
Jarek : Pisze Że nie mam pojęcia jak to zadanie rozwiązać . Jetem w Gimnazjum a to jest zakład z
kumplem z Liceum .
Przekątna prostopadłościanu ma długość 6 √3 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem o mierze 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
prostopadłościanu, wiedząc , że jedna z krawędzi jego podstawy ma długość 8.
1 gru 16:53
janek191:
Czy podstawa prostopadłościanu jest kwadratem?
1 gru 17:00
Jarek : Prostopadłościan to graniastosłup, którego wszystkie ściany są prostokątami,
oraz wszystkie ściany boczne są prostopadłe do podstaw.
1 gru 17:04
janek191:
To wiem
1 gru 17:05
ICSP: przekątna podstawy jest krótsza od jej krawędzi.
Taki prostopadłościan nie istnieje.
1 gru 17:14
Pytający:
@ICSP:
|przekątna podstawy| = 6√3*cos(30o) = 9 > 8
1 gru 17:30
ICSP: Mam problemy z dzieleniem ^^
Pytajacy znasz się trochę na Javie?
Widziałem, że odpowiadasz na wątki programistyczne.
1 gru 17:40
ICSP: d − przekątna prostopadłościanu = 6√3
a − pierwsza z krawędzi podstawy = 8
b − druga z krawędzi podstawy
c − przekątna podstawy
H − wysokość prostopadłościanu
H = dsin(30o) = 6√3
c = dcos(30o) = 9
a2 + b2 = c2 ⇒ b = √c2 − a2 = √17
V = abc = ...
Pc = 2(ab + ac + bc) = ...
1 gru 17:44
Pytający:
Podstawy kiedyś przyswajałem, coś tam dla siebie poklepałem i to by było na tyle − znaczy nie
wiem, czy załapuję się do "trochę".
1 gru 17:47
ICSP: Czyli gdybym chciał zapytać o monady to będziesz wstanie pomóc czy tak niezbyt ?
1 gru 17:48
Jarek : a∧2+8⋀2 = 9⋀2
a⋀2= 81−64 = 17
a= √17
Może tak być ?
1 gru 17:51
ICSP: moze
1 gru 17:53
Jarek : Nie umiem tych znaków wstawiać zanim ja niapisałem ty zadanie prawie całe rozwiązałeś
1 gru 17:55
Pytający:
@
ICSP, pewnie niezbyt.

Chyba że nie umiesz korzystać z wyszukiwarki.
1 gru 18:11