Oblicz pochodną
dorka123: y=√1+sin2x−√1−sin2x
1 gru 16:35
ICSP: | | cos2x | | cos2x | |
= |
| + |
| |
| | √1 + sin2x | | √1 − sin2x | |
1 gru 16:54
dorka123: A potrafi to ktoś rozpisać? Nie umiem do tego dojść
1 gru 16:58
janek191:
Z wzoru na pochodną różnicy funkcji i na pochodną funkcji złożonej
1 gru 17:02
1 gru 17:04
janek191:
[ f(g(x))]' = f '(g(x))* g'(x)
1 gru 17:04
janek191:
| | 1 | |
Np. [ √1 + sin 2 x]' = |
| *( 1+ sin 2 x) '* ( 2 x) ' = |
| | 2 √ 1 + 2 sin x | |
| | 1 | | cos 2 x | |
= |
| *cos 2 x* 2 = |
| |
| | 2√1 + sin 2 x | | √1 + sin 2 x | |
1 gru 17:11
janek191:
Tam w jednym miejscu powinno być sin 2 x , a nie 2 sin x.
1 gru 17:13
dorka123: Dziękuje
1 gru 17:17