asd
asd: Zbadaj, czy funkje są równe:
| | π | | π | |
dziedzina wyszla mi: − |
| + kπ i w g(x): |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
czyli nie są równe cn?
1 gru 15:28
xyz:
przeciez jak dasz w funkcji z lewej k = 1 to otrzymasz to co po prawej...
1 gru 15:37
asd: ale dziedziny są różne
1 gru 15:40
ICSP: Tak. Nie są równe bo każda z nich określona jest na innym zbiorze.
1 gru 15:42
xyz: no mowie o dziedzinie wlasnie
(tylko i wylacznie o niej)
jak bys mial dziedziny
x = 2 + 2*k oraz y = −2 + 2*k
to przeciez to to samo bo
dla k = 2:
y = −2 + 2*2 = 2
czyli inna postać y to 2 + 2k
kolejna to dla k = 3 −−> y = −2 + 6 = 4
wiec 4 + 2k bylaby kolejna
potem 6 + 2k, 8+2k itd.
i to to samo wszystko jest
1 gru 15:45
ICSP: Problemy z dodawaniem ?
1 gru 15:47
ICSP: ale gdyby zamienić licznik z mianownikiem lub po drugiej stornie dopisać c przed tg.
To już te funkcję będą równe.
1 gru 15:52
xyz: problemy z dodawaniem
1 gru 16:01