Równanie zespolone
albi: Muszę zrobić rysunek po rozwiązaniu takiego równania:
z
2 * |z|
3 = j*z*
5
Dochodzę do:
sina = cosa lub 1 = j
| | π | | 3π | |
1 = j jest chyba sprzeczne więc wychodzą mi liczby na "prostych" a = |
| i a = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
czy jest to dobre rozumowanie?
1 gru 14:54
albi:
1 gru 18:46
jc: Wystarczy, że |z|3=i z3.
Punkty z leżą na półprostych wychodzących z zera pod kątem 90o, 210o, 330o.
1 gru 19:43
albi: Przy i * z mamy sprzężenie z jakby co jeśli to coś zmienia
1 gru 20:18
jc: Przy z pewnie też?
To będzie trzeba trochę poprawić.
1 gru 20:26
albi: Tylko w drugiej części równania jest sprzężenie, przy z5
1 gru 20:35
jc:
z2 |z|3= −i (z*)5
z=r eia, r≥0
r=0 lub e2ia=−ie−5ia, czyli e7ia=−i=e−πi/2
7a = −π/2 + 2kπ
a=−π/14 + 2kπ/7, wystarczy k=0,1,2,3,4,5,6
Aż 7 półprostyczh.
1 gru 20:53
albi: A skąd Cie się tam −i wzięło?
1 gru 20:57
albi: Mniejsza o to już wiem gdzie popełniłem błąd. Dodatkowo jeżeli mamy r = 0 to świadczy tylko o
tym że punkt z = 0 spełnia to równanie tak?
1 gru 22:04