Składowe wektora
Paweł: Cześć,
Mam pewną zagwozdkę matematyczną.
Jeśli siła o wartości np. 10N działa na ciało pod kątem 45 stopni, to na mój chłopski rozum
powinna ona się rozkładać po połowie na oś X i na oś Y. Tzn. składowa osi X=5N i osi Y=5N.
Proste sprawdzenie: 5N + 5N = 10N. Wszystko się zgadza.
Natomiast np. przy obliczaniu belek korzystamy z funkcji trygonometrycznych sin, cos itd.. I
jeśli policzymy składowe X i Y z funkcji trygonometrycznych (sin45=√2/2) to w przybliżeniu
wyjdzie, że na oś Y działa siła 7N i na X też siła 7N.
Proste sprawdzenie: 7N + 7N = 14N ≠ 10N. Nie zgadza się.
Pytanie gdzie znajduje się błąd w moim rozumowaniu.
Rozumiem skąd się biorą funkcje trygonometryczne, natomiast według powyższego rozumowania do
obliczania składowych belek nie powinno się z nich korzystać.
Pozdrawiam,
Paweł
1 gru 14:03
Maciess: Bo dodawanie wektorów to nie dodawanie ich wartości. Na chłopski rozum to przy kącie 45o to
składowe powinny być rowne, ale nie równe połowie wartości
1 gru 14:21
xyz:
![rysunek](rys/146092.png)
F rozkłada się na F
x i F
y
siła F ma np. 10N.
wtedy
| Fx | |
cos α = |
| −−−> Fx = F * cos α |
| F | |
dla α = 45
| Fy | |
oraz sin α = |
| −−> Fy = F * sin α |
| F | |
dla α = 45
zatem te sily sa sobie Rowne
F
x = F
y dla α = 45
powiedzmy ze wektor F
→
F = [1,1]
wtedy
→ →
F
x = [1,0] oraz F
y = [0,1]
jak zsumujesz wektory to masz to co Ci sie zgadza
ale dlugosc wektora F to jest
√12 + 12 =
√2
dlugosc wektora F
x to 1 i tak samo F
y tez 1
| Fx | | 1 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| F | | √2 | | 2 | |
w sumie nie wiem czy cokolwiek wytlumaczylem xd
1 gru 15:25
Paweł: Dzięki za odpowiedzi.
xyz, miło że rozpisałeś, jest dokładnie tak jak piszesz, ale tak jak pisałem, rozumiem jak
powstają wektory.
Chodzi mi po prostu o logiczne rozumowanie dlaczego używa się funkcji trygonometrycznych przy
obliczeniach belki.
Bo z tego wynika że np. jak projektujesz stół i położysz na niego masę prostopadle 10kg to stół
musi utrzymać 10kg.
Natomiast jak obciążysz stół masą 10kg ale pod kątem 45% to musisz zaprojektować aby stół
wytrzymał w sumie 14kg.
Wydaje mi się to nielogiczne.
1 gru 16:19
next: "aby stół wytrzymał w sumie 14kg. " −
Nie bo jedna ze składowych to nacisk, a druga dąży (sic!) do przesunięcia stołu.
1 gru 16:21
ABC:
ten Paweł w ogóle nie rozumie wielkości wektorowych, dodał siły jak skalary
próżny trud mu tłumaczyć
1 gru 16:25