Udowodnij, że nierówność jest prawdziwa
next: Udowodnij, że nierówność jest prawdziwa dla x, y ∊ R
2x2+5y2+10 >6xy+4y
1 gru 13:29
Maciess: 2x2+5y2+10−6xy−4y>0 /*2
4x2+10y2+20−12xy−8y>0
(2x−3y)2+(y−4)2+4>0
L=(2x−3y)2+(y−4)2+4≥0+0+4=4>0=P
1 gru 13:51
salamandra: Jak wpadać na pomysły przy tego typu zadaniach? Od czego w ogóle zaczynać?
1 gru 14:17
Maciess: Szukać wzorów skróconego mnożenia. W tych zadaniach maturalnych często jak sie nie widzi jak
pozwijać wyrazy, to pomnozenie przez stałą coś dawało.
Tu akurat wpadłem szybko na to, choć nigdy te zadania nie szły mi zbyt sprawnie i zajmowały
sporo czasu.
Zacząłem od tego, że musze się pozbyc 8y i wpasować do takiego wzoru. Potem szukałem takiego
wyrazenia, żeby pozbyć się calej reszty ( i o dziwo się udało).
1 gru 14:34
Maciess: Można jeszcze potraktować to jako nierówności kwadratowe.
Ze zmienna x i stałą y − udowodnić, że zawsze jest większe od 0
Ze zmienną y i stała x − udowodinć, że zawsze jest większe od 0.
1 gru 14:42
next: Dziękuję
1 gru 16:17
jc: Tu akurat sprawdziła się diagonalizacja Lagrange, oparta wprost na wzorach
skróconego mnożenia. Dopisałem z i zastosowałem algorytm.
2(2x2+5y2+10z2−6xy−4yz)
=4x2+10y2+20z2−12xy−8yz
=(2x−3y)2+y2−8yz+20z2
=(2x−3y)2+(y−4z)2+4z2
Dla z=1 mamy to, co napisał Meciess.
1 gru 20:01