trójkąty przystające 8 klasa
mampytanie:

te trójkąty nie są przystające, dlaczego?
wg mnie są przystające i nie rozumiem dlaczego w książce odpowiedź jest że nie są. (α=65)
1 gru 09:37
Ambroży z fabryki noży:
(cecha KBK) dwa trójkąty są przystające, gdy dwa kąty jednego z nich są równe dwóm kątom
drugiego, a boki zawarte POMIĘDZY tymi kątami w jednym i drugim trójkącie są równe
1 gru 09:53
mampytanie: ale one wg podręcznika NIE są przystające, czy też jest tam błąd?
1 gru 11:41
ABC:
dał ci wielkimi literami słowo "pomiędzy", właśnie dlatego nie są przystające
1 gru 12:10
mampytanie: sorry, ale dalej nie rozumiem , jeżeli α jest równe 65 stopni to przy boku b mam 55 stopni i 65
stopni i mam KBK (kąt bok kąt)?
czy mogę prosić o ponowne wyjaśnienie (łopatologicznie)
1 gru 12:25
ABC:
wrzuć na zapodaj dokładne zdjęcie zadania z książki i daj tu link
1 gru 12:39
jc: W obu trójkątach mamy takie same kąty. W obu trójkątach pomiędzy kątami
55 i 65 leży bok b. To wystarczy aby były przystające.
Być może coś zostało źle przerysowane lub zwyczajnie w odpowiedziach jest błąd.
1 gru 12:45
Jerzy:
Albo odpowiedź jest błędna,albo zły rysunek.
1 gru 12:45
1 gru 13:04
mampytanie: w odpowiedziach jest że pierwszy z drugim są przystające kbk AB=c , BC= a ∡ACB=65o
1 gru 13:09
jc: Rysunki I i II są sobą niezgodne, ale są zgodne rysunkiem pierwszym, na którym
nie ma liter a i c. Ciekawe, czyżby relacja zgodności nie była relacją równoważności?
1 gru 13:12
Jerzy:
Wszystkie trzy są podobne.
1 gru 13:14
Jerzy:
Nie, nie da się ustalić,bo na pierwszym rysunku jest pokazany tylko bok b, a trójkąty | i ||
nie są przystające.
1 gru 13:18
mampytanie: moim zdaniem też wszystkie trzy są przystające, dzięki wszystkim za pomoc
1 gru 13:18
mampytanie: no to jak jest w końcu i dlaczego pierwszy (nie oznaczony liczbą rzymską) NIE jest przystający
z trzecim (oznaczonym II)
1 gru 13:19
Jerzy:
Żeby rozwiązać to zadanie, w pierwszym trójkącie musi być oznaczony jeszcze jeden bok.
1 gru 13:28
ABC:
możemy założyć zgodnie z powszechną konwencją że na pierwszym rysunku naprzeciw kąta α jest bok
a, lecz to nie jest obligatoryjne
1 gru 13:35
Jerzy:
Racja,ale nie obligatoryjne.
1 gru 13:36