Objętość bryły
Mateusz:

Obliczyć objętość bryły ograniczonej płaszczyznami:
z = 0
(x−1)
2 + y
2 = 1 ⇒r
w = 1
z = 9 − (x
2−y
2) ⇒ r
p = 3
więc będzie to okno vivianniego wycięte w paraboloidzie obrotowej. Interesuje nas obszar
zaznaczony na czerwono.
Ponieważ wycięta bryła to "ścięty" walec zastosujemy współrzędne walcowe.
−pi/2≤α≤pi/2
0≤r
w≤1
0≤z≤9−(r
w)
2
czy dobrze dobrałem obszary całkowania
1 gru 00:38
jc: To siodło, nie paraboloida. Poza tym, tylko jedna z powierzchni jest płaszczyzną.
Wymienione powierzchnie rozcinają przestrzeń na pewną liczbę obszarów.
Skąd wiesz, które obszary wybrać? Lepiej, a na pewno ściślej, opisywać obszary
nierównościami. Przykładowo, czy z bierzesz z≥0 czy z≤0?
1 gru 00:45
jc: Dobrze masz.
Ok, z rysunku wynika, że
0 ≤ z ≤ 9−x2−y2 (myślę, że powyżej jest błąd w znaku)
(x−1)2+y2≤1
x=r cos a
y= r sin a
0 ≤ r ≤ 1
0 ≤ z ≤ 9−r2
−π/2 ≤a ≤π/2
1 gru 00:50