Granice ciągów
Kasia: Oblicz granice ciągów:
a) lim √4n +1 / 3√8n +1
n−>∞
b) lim (√n2+n − 4√n4 +1
n−>∞
a) to ułamek, ale mi się rozjeżdżało za pomocą formatowania, więc zostawię tak. Czy w tym
przykładzie wystarczy wyciągnąć 2n przed nawiasy, czy przez to że n jest w potędze, to tak
nie można?
30 lis 23:40
jc: (a) Nie wyciągaj tylko podziel. Granica=1.
(b) dwa razy sztuczka ze sprzężeniem, wynik = 1/2 (ale sprawdź, liczyłem w pamięci).
30 lis 23:47
Kasia: A gdybym próbowała wyjść z tym przed pierwiastek to √4n = 2n i 3√8n = 2n i mogę to
skrócić, a wyrażenia pod pierwiastkami dążą do 1, czy to tak nie działa?
1 gru 00:00
jc: Ale przecież to co chcesz zrobić polega na podzieleniu i pomnożeniu pierwiastka
w liczniku i podobnie w mianowniku. Wykonujesz więc niepotrzebnie dodatkowo 2 dzielenia
i 2 mnożenia niepotrzebnie i nie wiadomo po co.
1 gru 00:07