Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji
Kasia: Czesc Potrzebuje pilnie tego zadania. Proszę o pomoc.
Zad. 1
Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji i narysuj wykres funkcji
30 lis 19:12
Jerzy:
Zacznij od dziedziny i policz pochodną.
30 lis 19:15
Kasia: Tylko ja nic z tego nie rozumiem
30 lis 19:17
Jerzy:
Jaka to szkoła ?
30 lis 19:19
Kasia: Liceum
30 lis 19:23
Jerzy:
Wiesz co to jest dziedzina funkcji ?
30 lis 19:38
jc: Pomiń na początek 3. Uwzględnisz później.
Funkcja jest nieparzysta, f(−x)=−f(x).
f(0)=0, dla x>0, f(x)>0.
Weź teraz x>0. 1/f(x)=x+1/x. Wyrażenie to przyjmuje wartość najmniejszą równą 1 dla x=1.
A najlepiej poproś komputer o narysowanie wykresu, a potem zastanawiaj się.
30 lis 19:41
Jerzy:
@jc , obawiam się,że szkodzisz,a nie pomagasz.Przecież autorka postu jest zielona i musi
zrozumieć podstawy,chociaż nie bardzo wierzę,aby w szkole jej tego nie uczono.
30 lis 19:47
jc: Na pewno obejrzenie wykresu jest dobrym pomysłem. Potem można się zastanawiać
dlaczego wykres akurat tak wygląda, a nie inaczej.
W przypadku funkcji z zadania, wykres wcale nie jest oczywisty.
Sposób uzasadnienia zależy od posiadanych narzędzi. Nie wiem, czy uczniowie
teraz dysponują.
30 lis 19:57
Jerzy:
A co to znaczy „obejrzenie wykresu” ? Przecież ona musi go naszkicować ,a nie wpisać przepis do
jakiegoś programu.
30 lis 20:09
jc: A co złego w spojrzeniu na wykres narysowany przez komputer?
30 lis 20:23
30 lis 20:39
janek191:
30 lis 20:43