Podzielność
Patryk: Witam,
Mam pytanie odnośnie dowodzenia. Wezmę taki przykład: uzasadnij, że liczba (x−1)(x−3)(x−5)
dzieli się na 24. x − liczba nieparzysta
Czy wystarczy, że napiszę iż wśród tych liczb minimum jedna jest podzielna przez 2 i dokładnie
jedna przez 3? Bo 24 = 3*8 = 3*2*2*2.
30 lis 19:09
Mila:
x=2k+1, k∊C
(x−1)(x−3)(x−5)=(2k+1−1)*(2k+1−3) (2k+1−5)=2k*(2k−2)*(2k−4)=
=2k*2*(k−1)*2*(k−2)=
=8*(k−2)*(k−1)*k=24 *m, m∊C − liczba podzielna przez 8 i przez 3⇔liczba jest podzielna przez 24
(k−2)*(k−1)*k−iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych− jedna jest z nich jest podzielna przez 3
30 lis 19:28
Pytający:
"Czy wystarczy, że napiszę iż wśród tych liczb minimum jedna jest podzielna przez 2 i dokładnie
jedna przez 3?"
Nie, to uzasadnia podzielność przez 2*3=6.
30 lis 19:41